Trandafirii sunt una dintre cele mai frumoase și versatile plante care pot fi cultivate în grădină. Aceștia oferă o gamă largă de culori, dimensiuni și forme și pot fi folosiți atât în stiluri tradiționale, cât și contemporane.

Dacă vrei să încerci să cultivi trandafiri din butași, iată ce trebuie să știi.

Ce este un butaș de trandafir?

Un butaș de trandafir este pur și simplu o ramură care a fost tăiată dintr-un tufiș de trandafiri sănătos. Ramura ar trebui să aibă cel puțin un nod de frunze (locul în care frunzele cresc din tulpină) pe ea. Puteți lua mai multe butași de la o plantă, atâta timp cât fiecare are cel puțin un nod de frunze. Butașii se prelevează, de obicei, în timpul lunilor de vară – toamnă, când trandafirii sunt în creștere activă și produc o nouă creștere.

Trandafirii sunt unele dintre cele mai populare flori din lume, dar pot fi dificil de cultivat și de întreținut. Dăunătorii și bolile trandafirilor pot ruina rapid o grădină frumoasă și pot face ca trandafirii dvs. să arate bolnăvicioși și triști. Unele soiuri de trandafiri sunt mai rezistente la boli decât altele, așa că este important să știți care sunt cele mai susceptibile de a supraviețui chiar și celor mai rele condiții.

Soiuri de trandafiri rezistente la boli

Atunci când alegeți un trandafir pentru grădina dumneavoastră, este important să luați în considerare rezistența la boli. Unele soiuri sunt mai sensibile la boli decât altele, așa că cel mai bine este să alegeți plante care sunt mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi.

Deși unii trandafiri sunt mai rezistenți decât alții, cea mai bună modalitate de a preveni bolile este prin îngrijire și întreținere corespunzătoare. Următoarele soiuri de trandafiri sunt rezistente la boli:

Floribunda – Acest grup de trandafiri produce flori mari și crește bine în multe climate diferite. Rezistența lor la boli îi face să fie o alegere bună pentru persoanele care doresc o plantă multifuncțională care să arate bine pe tot parcursul anului.

Alba – Aceste flori produc flori albe și au un aspect de modă veche care funcționează bine în multe situații. Nici ele nu sunt foarte sensibile la boli!

Teahibrizi – Acest tip de trandafir are flori mari care vin în multe culori, ceea ce le face o alegere excelentă dacă sunteți în căutarea a ceva colorat sau neobișnuit. De asemenea, au o bună rezistență împotriva dăunătorilor, cum ar fi afidele și gândacii japonezi.

Soiuri de trandafiri unice

Rose de Rescht – trandafirul pentru dulceață

Rose de Resht este un trandafir din familia roselor damascene. Din petalele acestui trandafir se fac cele mai gustose și aromate dulcețuri sau alte parfumate preparate culinare, cum ar fi siropul sau ceaiul din petale uscate. Acești trandafiri roz au un parfum puternic și plăcut și înfloresc abundent, în valuri, o dată la 3-4 săptămâni.

Blue Moon

Blue Moon este un trandafir de culoare violet-albastru, cu flori puternic parfumate, cu înflorire repetată, în valuri, până toamna tarziu. Acest trandafir superb, cu flori mari, trebuie plantat cât mai aproape de casă. Ori la intrare, ori laângă fereastră, caci parfumul sau exotic trebuie savurat cu fiecare ocazie. Tot datorita parfumului și a frumuseții rare, trandafirul Blue Moon este recomandat pentru flori taiate în vază și aranjamente florale.