Sărbătorile de iarnă sunt renumite  a fi perioada generozității. Pentru specialiștii în managementul banilor este și o perioadă a marilor cheltuieli: facem cadouri, cheltuim pentru vizite, petreceri, ținute. Întrebarea este avem nevoie să cheltuim toate aceste sume? Cum poți ține cheltuielile sub control?

La acestea te ajută să răspunzi  Cătălina Duțu, trainer în curs de managementul banilor și al timpului.

Premise

Perioada de Sărbători este perioadă de cheltuieli suplimentare, în contextul ăn care toate costurile au crescut. Lipsa unei evidențe clare și la zi a veniturilor și cheltuielilor, secondate de neputința de a spune nu multor lucruri nu neapărat necesare, face ca adesea banii să se epuizeze înainte de încasarea unui nou salariu. Dacă mai punem la socoteală și costurile de întreținere din ce în ce mai mari și inflația, situația se anunță dramatică, nu doar pentru cei cu obiceiuri financiare nesănătoase, ci  pentru un număr mult mai mare de persoane.

Sărbătorile de iarnă – motiv de bucurie,  nu de stres

O bună gestionare a cheltuielilor din perioada de iarnă poate fi diferența între Sărbători fericite sau Sărbători cu stres. Și dacă vă fură mirajul cheltuielilor pe perioada lunii decembrie, gândiți-vă și la efectele excesului în luna ianuarie.

Ce este de făcut atunci când simți că nu poți ține banii sub  control?

Există multe opțiuni de educare și autoeducare, care te pot ajuta nu doar să reduci risipa, ci și să reușești să economisești sau să investești în ceva ce îți poate aduce în timp venituri pasive importante.

Printre recomandările noastre privind  o mai bună organizare a cheltuielilor menționăm:

  1. Fă buget  pentru cadouri.

Bucuria de a dărui nu constă în valoarea în bani a cadourilor pe care  le faci, ci în gest. Cumpără cadouri tematice  sau necesare în limita bugetului tău. Excedentul peste  această sumă poate deveni motivul tău de stres.

  1. Fă aprovizionarea doar atât cât e nevoie. Este vorba despre o săptămână

De Sărbători  noi, românii și națiunile aflate odinioară sub comunism, suntem tentați să cumpărăm alimente și provizii mai mult decât putem mânca în familie, noi și invitații noștri.

Pe principiul ”să fie” cheltuielile pot scăpa de sub control, iar mai târziu te vei îndatora sau vei avea  un motiv de stres pentru alimente pe care ajungi să le arunci după Sărbători.

.Renunță la băuturi și alimente pe care ți pe poți face și singur

Poți să faci singur preparatele tradiționale. La final vei cheltui mai puțin, mâncarea va fi mai gustoasă și vei avea satisfacția lucrului făcut de tine. Poți chiar să transformi aceste momente într-o ocazie de a petrece cu familia și a lucra împreună în bucătărie.

  1. Chiar ai nevoie să mergi la cea mai scumpă petrecere din oraș?

 Opțiunile de a ieși de Sărbători, mai ales de Revelion, sunt multiple. Poate sunteți tentați să mergeți la cel mai scump bal din oraș, dar nu acesta este scopul Sărbătorilor. Alege să mergi într-un loc cochet și decent ca preț alături de cei dragi, să petreci acasă alături de prieteni sau să ieși la petrecerile stradale și să te bucuri alături de alții.

Veți fi conectați veți avea satisfacții mai mari prin reducerea bugetului.

Acestea sunt doar 4 sfaturi pentru a petrece Sărbători fericite și a nu avea stres după. Simți că îți scapă banii printre degete? Te invităm la cursul de managementul banilor, organizat de EACS.