În zilele de astăzi devine din ce în ce mai grea menținerea unei stabilități din punct de vedere financiar. Prin urmare, orice reducere este binevenită, la fel și cea a consumului de carburant. Înainte de a afla prin ce metode puteți face economie de carburant, trebuie să știți că există unele mituri în ceea ce privește reducerea consumului de combustibil, mituri ce vor fi demontate în acest articol. Aceste așa-zise mituri sunt sfaturi care circulă din generație în generație despre cum ar trebui sau nu să acționăm pentru a face economie de carburant, dar care nu au însă niciun pic de adevăr într-însele, iar punerea lor în practică, deși ne poate face să credem că econosim combustibil, nu ne ajută de fapt în acest sens.

Așadar, să începem cu câteva exemple. Probabil cea mai cunoscută metodă prin care se consideră că se realizează o economie de carburant este încălzirea mașinii înainte de a porni la drum. Nimic mai fals. În acest mod, nu se întâmplă nimic altceva decât turarea motorului, moment în care începe și consumul de combustibil, în timp ce noi stăm și așteptăm. Ce? Nu se știe.

Într-adevăr, pe vremea bunicilor noștri, atunci când mașinile nu erau atât de performante, această soluție era perfectă, dar vremurile s-au schimbat. Acum mașinile sunt dotate cu sisteme electronice, care ne permit să pornim la drum fără a mai fi nevoie să încălzim mașina, indiferent de anotimp. Trebuie precizat însă faptul că în primele minute de mers trebuie să conducem în viteze mici (a 2-a, a 3-a) și abia apoi să mărim ritmul, conducând în viteze mai mari. În timpul iernii și, implicit, a unor temperaturi extrem de scăzute, trebuie să parcurgem chiar și 20 de kilometri în viteza a 3-a pentru a permite încălzirea motorului, fără a-i cauza daune.

Un alt mit foarte cunoscut astăzi este acela că atunci când coborâm o pantă trebuie să scoatem mașina din viteză pentru a nu consuma combustibil. Însă dacă stăm să ne gândim logic, acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic, motorul arzând carburant chiar și în punctul mort pentru a putea funcționa. În plus, într-un asemenea moment noi ne bazăm doar pe frâne, ceea ce face ca gradul de pericol să crească.

De asemenea, un alt mit spune că mașinile mai mici consumă mai puțin combustibil, prin urmare achiziționarea unei astfel de mașini te ajută să faci economie de carburant. În achiziționarea unei mașini trebuie să iei în calcul marca acesteia sau alte preferințe ce țin de gust, dar în niciun caz mărimea ei, tehnologiile moderne făcând ca fiecare mașină să permită o economie de carburant, ceea ce noi trebuie să luăm în calcul fiind anvelopele, modul de frânare sau accelerare, elemente ce nu depind de mărimea mașinii.