Ți-ai pus până acum întrebare de ce medicii și asistentele din clinici și spitale poartă costume medicale colorate?

Halatele medicale sunt asociate din cele mai vechi timpuri cu albul – emblemă a transparenței, curățeniei impecabile și a igienei. În consecință, halatul alb simbolizează cerințele impuse de domeniul medical. În plus, albul încurajează curățarea și întreținerea în mod sistematic. În cardul consultațiilor sau a operațiilor, uniformele și halatele sunt folosite în scopul de a păstra igiena și de a evita contactul medicului cu bacterii și virusuri de la pacient. Prin urmare, după fiecare purtare, acestea trebuie curățate, igienizate și sterilizate. Acum, cadrelor medicale li se permite să utilizeze uniforme colorate în locul banalului halat alb. Oferta disponibilă pe piață este deosebit de ofertantă. Producătorii în domeniu pun la dispoziție produse în culori și modele diverse, pentru toate gusturile, însă la fel de utile.

Dacă în trecut, halatele albe reprezentau cadrele medicale, în ziua de azi există câteva argumente bine întemeiate pentru care s-a adoptat un cod de culori pentru uniformele medicale. Organizarea internă a personalului medical și confortul psihic al pacienților sunt câteva din cele mai cunoscute motive.

Costumele colorate indică apartenența la un departament

Hainele medicale colorate au avut mereu rolul de a sublinia rolul pe care îl are purtătorul. De exemplu, albastrul și verdele sunt folosite de chirurgi, pe când rozul te asigură că persoana căreia îi ceri ajutorul este asistenta medicală. Acestea sunt situații ipotetice, deoarece nu există un cod vestimentar cromatic standard. Fiecare manager de spital sau clinică poate stabili un cod al culorilor pentru fiecare tip de personal.

În lipsa tiparului cromatic pentru costume medicale, pacienții se vor confrunta cu dificultăți de a distinge medicii de asistente sau infirmiere.

Halatele albe cresc anxietatea pacienților

Culorile nu doar că ajută la determinarea funcției pentru fiecare angajat din instituția medicală. Culorile au un impact semnificativ asupra stării de spirit. Galbenul simbolizează optimism și căldură, roșu reprezintă grijă și iubire, verdele sau albastrul sunt culori calmante care exprimă siguranță.

Astfel, în urma unor studii efectuate, s-a dovedit că, majoritatea pacienților preferă înlocuirea halatelor albe. Explicația rezidă în experiențele din copilărie, când doctorii în halate albe le făceau injecții dureroase și le dădeau pastile.

Uniformele colorate apropie comunicarea cu pacientul

Halatul alb le amintește copiilor de injecții și din această cauză, se agită și încep să plângă. De aceea, cel puțin secțiile de pediatrie au renunțat la halatele albe, reci și neprietenoase și au adoptat codul vestimentar cu uniforme colorate și imprimeuri amuzante. Mai mult, cabinetele pentru copii sunt deja decorate cu desene pe pereți și jucării, care, alături de uniforme vesele redau atmosfera liniștitoare de la grădiniță. Astfel, copiii uită că se află într-un cabinet medical, se liniștesc și medicii pot afla mai ușor ce îi doare.

Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru care furnizorii de servicii medicale au agățat în cui banalul halat alb. Organizarea internă, apartenența la un anume departament și comunicarea relaxată cu pacientul, rămân cele prioritare.