O coroană dentară este o protecție pentru un dinte deteriorat. Aceste coroane dentare sunt adesea folosite după tratamentul canalului radicular. Acestea îți permit să continui să mesteci normal, prevenind deteriorarea dintelui deteriorat. Această protecție poate dura mai mult de 15 ani dacă este întreținută corespunzător.
Pentru a te asigura că această coroană este bine întreținută, există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. Iată cele mai frecvente cauze ale înlocuirii coroanei și cum să o eviți.
De ce s-ar putea înlocui o coroană dentară?
Este important să cunoști principalele motive care ar putea duce la înlocuirea unei coroane dentare.
- Coroană dentară crăpată sau ciobită
Crăpătura unei coroane va duce inevitabil la înlocuirea acesteia. Deci, evită să pui prea multă presiune pe dinte sau să pui stres pe acesta mestecând alimente nepotrivite.
- Rană
Dacă practici sport de contact, este recomandabil să porți un aparat de gură. Mai ales dacă șansele unei leziuni maxilare sunt mari.
- Igiena dentară precară
O igienă dentară deficitară poate duce din păcate la înlocuirea coroanei. Continuă să înveți cum să menții o rutină de igienă bună.
Obiceiuri bune pentru păstrarea coroanei dentare
O bună igienă este fundamentul sănătății bucale, iar coroana nu face excepție. Trebuie să acorzi o atenție deosebită îngrijirii coroanei tale. O rutină de igienă dentară are mai mulți pași:
- Spală-te pe dinți de două ori pe zi
Spălatul pe dinți este evident primul pas într-o rutină de igienă dentară. Spală-te pe dinți de două ori pe zi timp de două minute. Acordă o atenție deosebită coroanei. Pentru a maximiza rezultatele, utilizează pastă de dinți cu fluor.
- Ața dentară
Ața dentară este, de asemenea, un pas foarte important. Folosește ața de două ori pe zi, după fiecare spălare a dinților. Ața dentară asigură că niciun reziduu alimentar nu ajunge în apropiere de coroanele dentare.
- Acordă atenție consumului anumitor alimente
Dieta joacă un rol important în sănătatea dinților, mai ales atunci când ai o coroană dentară. Unele alimente ar trebui evitate pe cât posibil, deoarece riscă să le dăuneze.
Obiceiuri proaste de evitat cu o coroană dentară
Pe lângă faptul că acorzi o atenție deosebită obiceiurilor bune, eliberează-te de obiceiurile rele. Anumite obiceiuri proaste pot avea efecte dăunătoare asupra dinților tăi pe termen lung.
- Șlefuirea dinților
Mărunțirea dinților cauzează uzura smalțului dinților. În plus, uzura smalțului poate provoca sensibilitate pe toți dinții. Astfel, se recomandă insistent utilizarea unui aparat de gură pe timp de noapte.
- Îți muști unghiile
Să-ți muști unghiile este, de asemenea, un obicei prost pe care să încerci să-l controlezi. Mușcarea constantă a unghiilor poate duce la aceeași problemă cu șlefuirea dinților: uzura smalțului.
- Mănânci înghețată
Unii oameni au obiceiul de a mesteca înghețată. Ar trebui să eviți acest lucru deoarece gheața este extrem de tare și poate provoca ciobirea dinților , în special cu o coroană.
Întâlnire regulată cu medicul dentist
Evident, este foarte important să îți vezi regulat medicul dentist de la Dentocare București. Cu o coroană dentară, aceste întâlniri devin și mai importante. Într-adevăr, deoarece este mai fragilă și este esențial să fie inspectată de medicul dentist cel puțin de două ori pe an.