Sezonul de iarna poate fi periculos pentru organism, mai ales pentru persoanele cu un sistem imunitar mai scazut. An de an ne imbolnavim pe masura ce temperaturile scad si, indiferent de cat de sanatosi am fost in restul anului, tot suferim cateva zile de raceala. Sinuzita este una dintre cele mai des intalnite boli la nivelul cailor nazale si apare ca urmare a inflamarii unor cavitati de la nivelul craniului. Acestea se mai numesc si sinusuri si dau numele acestei afectiuni foarte comune in randul adultilor.
Aceste cavitati numite sinusuri se gasesc la fiecare pacient sub forma a patru perechi: sinusurile frontale, sfenoidale, etmoidale si cele maxilare. Diferenta intre acestea consta in pozitia lor. Cele frontale se afla deasupra ochilor, cele sfenoidale intre ochi si imediat sub osul frontal, cele etmoidale sunt localizate sub globul ocular, iar cele maxilare in apropierea nasului, in interiorul osului maxilar.
Sinusurile sunt captusite cu o mucoasa si sunt pline cu aer. Pot avea dimensiuni diferite de la o persoana la alta, iar rolul acestora este de a proteja caile respiratorii de virusuri si diversi alergeni sau poluanti. Sinusurile mai au o influenta si asupra vocii, contribuind la rezonanta acesteia.
Prin infectarea mucoasei din interiorul sinusurilor, lichidul dintre cavitati creeaza presiune si durere la nivelul sinusurilor, deoarece nu mai circula la fel de usor. Pentru ca nu mai poate fi eliminat, acest lichid provoaca in cele din urma durerile si disconfortul dat de sinuzita, iar pacientii incep sa resimta simptomele acestui dezechilibru. Exista situatii in care bacteriile si fungii impiedica drenarea lichidului dintre nas si gat si in functie de situatie, sinuzita se poate instala la nivelul tuturor sinusurilor sau doar la nivelul unei singure perechi.
Desi raceala si sinuzita par foarte asemanatoare, exista o serie de diferente intre cele doua boli. Sinuzita este o forma mai avansata a racelii, care se agraveaza la o saptamana de la instalarea racelii si continua mai mult timp decat o raceala normala.
Pe langa perioada de timp indelungata necesara pentru tratarea sinuzitei, simptomele acesteia sunt mai acute, iar implicit gradul de disconfort este mai mare.
Sinuzita acuta apare brusc si in prinicipiu dureaza maximum o luna de zile. Aceasta se manifesta pe cale virala si bacteriana si este cea mai comuna forma de sinuzita.
Sinuzita se recunoaste dupa o serie de simptome, printre care: secretiile nazale intense, respiratie mai dificila si o sensibilitate mai mare. Se intampla ca pacientii bolnavi de sinuzita acuta sa se confrunte cu congestie nazala, tuse si chiar si febra, insa cu un tratament sinuzita potrivit aceste simptome vor trece in cateva zile.
Anumiti pacienti bolnavi de sinuzita s-au vindecat in cateva zile fara sa fie nevoie sa ia medicamente, insa pentru a fi sigur este mai bine sa consulti un medic. Cu ocazia unui consult la medicul ORL-ist poti solicita investigatii suplimentare, de tipul analizei secretiilor nazale.
Daca stii ca ai o sensibilitate scazuta la factorii de mediu, iar schimbarile bruste de temperatura sau poluarea din aer iti vor ataca organismul instant, atunci poti sa iei deja primele masuri pentru a sta departe de bacterii si pentru a-ti proteja sanatatea. Fiind foarte responsabile de reglarea vocii si protectia cailor aeriene, sinusurile sunt o parte esentiala a organsimului, iar orice inflamatie la nivelul acestora are consecinte asupra intregului corp, slabindu-l.
Pentru a primi mai multe informatii despre sinuzita acuta, te asteptam la Clinica ORL Bucuresti, unde Dr. Mirela Turcu si echipa sa de medici te vor indruma cu profesionalism. Programeaza-te acum si afla mai multe despre cum poti preveni si trata sinuzita pentru a ramane sanatos si intr-o forma cat mai buna.