Este o întrebare pe care o regăsim online din ce în ce mai des pentru că multe persoane sunt interesante de efectul decorativ al bambusului. Aceasta pentru  bambusul este popular pentru persoanele interesate de Feng Shui și cresc mici plante în case.

 

Pentru a elimina din confuzii și mituri, Decolandia.ro, magazin specializat în comercializarea de pardoseli și mai ales din  bambus, vine în întâmpinarea noastră cu informații extinse despre bambus.

 

Cât trăiește un bambus? Depinde

 

Bambusul este o plantă perenă care crește în Asia de est, dar nu numai. Sunt peste 1000 de specii care sunt întâlnite în Asia și chiar America de Sud și de nord, toate dimensiuni și specificități diferite. Un element este comun: este o plantă perenă, fie cu tulpina păioasa, dar care trăiește mai mulți ani, rădăcina rămânând vie și în condiții de temperaturi mai puțin prietenoase.  Durata ei de viață depinde în funcție de specie ( inclusiv dimensiunea acesteia) și, în mod firesc, de condițiile de creștere. Aceasta mai ales că din ce în ce mai mult se încearcă aclimatizarea speciei și pe alte continente, inclusiv Europa.

 

Bambusul din Oțel – Moso

 

 

Spre exemplu, specia Moso,  din care e fabricat parchetul din bambus, crește la o înălțime de până la 20 m. După recoltare, acest tip de bambus se poate reface la dimensiunea de dinainte de tăiere în aproximativ 6 ani, așadar foarte repede. Astfel, durata de viață depinde foarte mult de mediu, condițiile de creștere.

 

Un bamubs aclimatizat în zonele temperate va avea o înălțime mai mică, o recuperare diferită și, inclusiv, durată de viață diferită.

 

Durata de viață a plantei depinde de rezistența acesteia la condiții climatice

 

Într-un fel, să fie mai explicit, venim cu un exemplu de mod de viață al unei plante autohtone. Ca mod de creștere, înflorire și regenerare bambusul este similar ciclului de viață al unei mușcate sau al unui cercelul, dar nu și ca durată de viață.

 

 

 

Pe scurt, fiecare specie distinctă are o rezistență mai mare sau mai mică, implicit, o durată de viață diferită și în continuare vă dăm câteva exemple.

 

Kuril Saza este o plantă fără mari pretenții, de mici dimensiuni, putând fi alternativă la iarba din curte.

 

Dama bambus este folosită inclusiv ca plantă ornamentală, grație înălțimii de 40 cm. Ușor de întreținut, fără  pretenții prea mari.

 

Phillostahi ajunge la până la 6 metri înălțime și crește rapid în medii calde. Așadar înmulțirea e rapidă în mediu cald.

 

Fargesia Muriel este o specie rezistentă în condiții vitrege, iar un an de îngheț, zăpadă, permite revitalizarea plantei.

 

Planta de bambus mai are un avantaj: crește rapid. Sunt specii care cresc și 1m/ zi. Din acest motiv întrebarea corectă este : este bambusul o plantă ecologică cu potențial?

 

Cât despre planta decorativă de bambus, acel bambus norocos, trăiește și  după cum îii asiguri mediul.