Alegerea unui medic care se ocupă de sarcină este foarte importantă. De aceea este atât de importantă prima vizită la medicul ginecolog. Când ar trebui să aibă loc? Ce să cauți, ce să întrebi medicul? Sau cum poți beneficia de un sprijin financiar din partea Primăriei București, care nu este deloc mic și te poate ajuta să faci analizele și investigațiile necesare unei bune dezvoltări a fătului?

Prima vizită la ginecolog – când trebuie să aibă loc?

Când nu doar absența menstruației, ci și testul de sarcină îți arată că vei fi mamă, trebuie să găsești un medic, pentru că fiecare viitoare mamă trebuie să fie sub îngrijirea unui obstetrician. În plus, deși testele de sarcină sunt rareori greșite, merită să le confirmi cu teste suplimentare.

Cel mai bine este să faci o programare între a 6-a a și  a 8-a săptămână după ultima menstruație. Acesta este cel mai bun moment pentru cercetarea profesională pentru a confirma în mod fiabil că fertilizarea a avut loc în ultimul ciclu de reproducere .

Totuși, nu întârzia prea mult să mergi la medic. Fă  acest lucru până cel târziu în a 10-a săptămână de sarcină. Acest lucru este important din motive de sănătate: de dragul bebelușului, până în momentul nașterii, ar trebui să faci câteva investigații de bază și să începi să iei suplimente cât mai curând posibil, care au un efect pozitiv asupra dezvoltării și sănătății copilului tău.

Este bine să cumperi imediat acid folic  și să îl iei chiar și înainte de a merge la medic. De asemenea, amintește-ți că, dacă dorești să obții un voucher Materna, trebuie să ai un certificat că ai fost sub îngrijirea unui medic de la cel puțin 10 săptămâni de sarcină.

Ce trebuie să știi despre voucherul Materna și valoarea acestuia?

Voucherul Materna este un sprijin financiar pe care Primăria București îl oferă tuturor femeilor care au domiciliul sau o viză de reședință cu cel puțin jumătate de an înainte de depunerea cererii și are o valoare de 2000 lei, oferit viitoarelor mămici în două tranșe.

Totuși, există anumite condiții care trebuie îndeplinite, altfel cererea nu este aprobată. În primul rând, programarea la un medic ginecolog este obligatorie, căci acesta va trebui să elibereze o adeverință din care să rezulte existența și vârsta sarcinii. De asemenea, nu trebuie să existe nici o datorie la bugetul local pe numele viitoarei mame.

Voucherul este acordat în două tranșe, de 1000 lei fiecare. Prima tranșă se acordă începând cu cea de-a 10-a săptămână de sarcină. iar cea de-a două, începând cu săptămâna 24. Te întrebi însă ce poți face cu aceste sume și cum te pot ajuta?

Ce analize medicale sunt necesare în primul trimestru de sarcină?

Standardele de îngrijire perinatală spun că ar trebui să ai o serie de analize începând cu săptămâna 10, mai exact, medicii le recomandă pe următoarele:

  • hemoleucograma completă și determinarea grupului său
  • determinarea valorii glicemiei
  • analize pentru sifilis și HIV
  • hepatita C
  • toxoplasmoza
  • rubeolă.
  • analiza generală de urină.

Medicul va evalua aceste rezultate la următoarea vizită, care ar trebui să fie între  11 – 12 săptămâni de sarcină,  așa că asigură-te că le iei cu tine. Amintește-ți, de asemenea, că fiecare întâlnire cu un medic ginecolog este o oportunitate de a-ți risipi îndoielile cu privire la sarcină, sănătatea ta și a bebelușului, dieta sau activitatea fizică.