Aparitia sezonului rece aduce cu sine o serie de schimbari la nivelul sistemului imunitar, iar uneori este foarte usor sa intram in contact cu anumite bacterii fara sa ne dam seama. Schimbarile bruste de temperatura, expunerea la factorii de risc din aer sau contactarea unui virus de la un alt om din jurul nostru reprezinta surse care favorizeaza aparitia faringitei.

Faringita este o afectiune aparuta la nivelul gatului si se manifesta printr-o durere puternica la nivelul acestuia. Se defineste ca fiind inflamarea membranelor mucoase care captusesc faringele. Ca urmare a acestei inflamatii pacientul prezinta simptome de uscaciune, senzatii neplacute si o stare generala de disconfort.

In general principala cauza a faringitei este contactarea unei infectii virale sau a unei infectii cu bacteria streptococcus pyogenes. Faringita apare foarte des la foarte multi pacienti si nu este o afectiune foarte grava. Cu toate acestea, este indicat sa consultati un medic ORL inca de la primele simptome pentru a evita agravarea acestora.

Exista si cazuri in care faringita s-a vindecat de la sine, fara a se interveni cu tratament, insa este necesar sa stabiliti cauza inflamatiei si sa alegeti daca este cazul o varianta de tratament adecvata.

Faringita se trateaza si prin intermediul unor medicamente pe baza de plante sau miere si vitamina C.

Printre cele mai des intalnite simptome cu care se confrunta pacientii care sufera de faringita se numara durere in zona gatului si iritatie. Tot pentru tratarea faringitei se recomanda si consumul de antibiotice. In acest mod se evita aparitia oricaror complicatii si se accelereaza procesul de vindecare.

Inflamarea faringelui afecteaza totodata si foliculii limfatici care formeaza inelul limfatic Waldeyer si astfel pacientii resimt simptome intense. Remediile naturiste sunt o solutie eficienta in tratarea faringitei, insa in cele mai multe cazuri nu sunt suficiente.

Pacientii care sufera de faringita acuta prezinta urmatoarele simptome: odinofagie, cefalee, frison, precum si febra. Faringita produce o serie de neplaceri, de la iritatii la nivelul gatului, pana la dificultati la inghitire. Pentru a lupta impotriva faringitei acute se recomanda consumul de vitamina C, precum si utilizarea unor dezinfectante orofaringiene, antiinflamatoare nesteroidiene, antalgice si dezobstuante nazofaringiene.

Faringita acuta se recunoaste prin inflamarea puternica a gatului si absenta tusei. Faringita este cauzata de streptococul de grupa A sau de agenti patogeni fungici precum candida. Faringita bacteriana apare mai ales in sezoanele sezonul rece, iar infectia enterovirala apar apare toamna si vara.

De obicei aceasta afectiune dureaza pana la doua saptamani, insa exista si pacienti care se confrunta cu acest timp de simptome o perioada mai indelungata. Faringita poate aparea ca urmare a unei serii de agenti virali, patogeni si bacterieni, printre care: pojarul, varicela, atenovirusul, grupa A de streptococ.

Infectiile virale nu sunt tratate cu antibiotice, iar un tratament adecvat este recomandat pentru a ameliora simptomele. In cazul in care vorbim despre o infectie bacteriana, atunci se apeleaza la antibiotice. Faringita bacteriana poate aparea si ca urmare a gonoreei sau chlamidiei. Aceasta afectiune are o perioada de incubare de pana la 5 zile si prezinta urmatoarele simptome: stranut, nas curbat, durere de cap, tuse si oboseala.

Faringita acuta se manifesta la copii mai ales in primii ani de viata, datorita faptului ca organismul nu este suficient de dezvoltat, iar sistemul imunitar este mai sensibil. Faringita apare ca urmare a contactarii virusurilor respiratorii si foarte rar este asociata cu expunerea la toxine sau diverse alergii si traumatisme.

Faringita cronica apare din nevoia organismului de a apara tesutul limfoid local impotriva unui factor patogen si afecteaza totalitatea foliculilor limfatici izolati sau grupati.

Pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea unei faringite acute, Clinica ORL Bucuresti sector 4 –  Zone Medical Estet, coordonata de Dr. Mirela Turcu, va sta la dispozitie cu echipamente de ultima generatie si servicii de sanatate de calitate.